Byg din egen cykel

Hvis man ønsker sig en cykel, der er bygget helt efter ens eget behov, så kan man vælge at bygge sin cykel selv. Du kan bygge din egen drømmecykel meget let, men man skal overveje hvilke beslutninger man tager i forhold til stel, bremser, saddel, styr og andre komponenter, der skal være en del af cyklen. I denne artikel får du en kort guide, omkring hvilke komponenter du bør overveje, når du skal bygge din egen cykel. Læs med i artiklen og find ud af mere omkring cykelbygning.

Stellet

Dette er den første og nok også den største beslutning, da det er selve cyklens skelet. Geometrien, materialet og andre specifikationer, har en stor betydning for den komfort man får ud af cyklen, samtidig giver det også forskellige køreegenskaber. Køb et stel bygget til dit formål.

Stål eller aluminium?

Et stel lavet af stål er stærkt, fleksibelt, men også meget holdbart, og det er et godt udgangspunkt at starte ud med at bygge på. Hvis man vil have det bedste stel, skal man gå efter lette og stærke chromoly-rør i stedet for et stel lavet af high tensile-stål. Hvis man ønsker sig et aluminiumsstel så får man en meget let og  hurtig cykel, men aluminiumstel har ikke en lige så lang levetid som stålstel.

Hjulstørrelse

De fleste cykler er bygget med 26-28 tommer hjul. Den tidligere standard for en mountainbike var 26”, men i nyere moderne tid så ligger størrelsen på 29 tommer for en mountainbike. Man bør købe et stel som passer til flere hjulstørrelser, da det gør det nemmere og billigere når man skal anskaffe sig nye hjul og dæk. Dette giver også mulighed for at skifte størrelse på dækket, hvilket er en god mulighed at have.

Bremser

Man skal også overveje hvilke bremser man vil have på sin cykel. De fleste stel har monteringshuller til enten kaliber bremser, beslag til skivebremser eller studser til montering af V-fælgbremser. Hvis det er første gang du hopper ud i at bygge din egen cykel, så anbefales det at vælge et stel, som er bygget til en v-fælgbremse, da de er nemmere at montere, end andre bremser. Bremserne fungerer både til smalle og brede dæk og garanterer en solid bremsekraft.

Gear

Det er baggaflens ender som dikterer, hvilken type gear man kan montere på cyklen. Afstanden mellem gaflens ender, varierer mellem 120 til 135 centimeter. Hvis man vil have et udvendigt gear, skal stellet have en afstand på 130-135 mm. Dette vil svare til de standardmål som man ser på en moderne racer- eller mountainbike cykel. Hvis man gerne vil have indvendigt gear eller en cykel helt uden gear, så er en afstand på 125-130 mm helt fint.