Invisalign

Gennem tiden er der opfundet mange forskellige produkter, der kan være med til at blege eller rette tandsæt. Når det kommer til medicin og andet lægeligt udstyr, bliver vi hele tiden bedre og bedre til at lave produkter, som kan hjælpe mennesker til at få et bedre og mere ubesværet liv. Kigger man for eksempel på tandretning, fandtes der for kun få år siden kun én anerkendt løsning: den fastsiddende bøjle.

 

Fastsiddende bøjle til voksne?

 

Fastsiddende bøjle er bedre kendt som togskinner, og bøjlen har fået sit kaldenavn af grund. Den fastsiddende bøjle er nemlig meget stor og upraktisk, og mange føler, at bøjlen ændrer deres udseende markant. Af samme grund er det også primært børn, man ser bærende denne type bøjle. For børn vil bøjlen nemlig være mindre og dermed ikke så markant. Samtidig betyder bøjlens udseende heller ikke noget, når man til daglig kun skal færdes i skolegården og til forskellige fritidsaktiviteter.

 

Dette er dog helt anderledes for voksne. Mange voksne skal til daglig færdes i et professionelt arbejdsmiljø – og her kan det altså virke forstyrrende, hvis man tropper op med en fastsiddende bøjle. For det første kan bøjlen virke forstyrrende, og for det andet kan det være et stort irritationsmoment for alle, hvis en af bøjlens elastikker springer og skal skiftes midt i et forretningsmøde eller et kundebesøg. Der er med andre ord mange grunde til, at det for voksne kan virke som en umulighed at få sat en fastsiddende bøjle på tænderne – også selvom de måske ønsker eller har brug for tandregulering.

 

Hvad gør man så?

 

Som nævnt ovenfor er der heldigvis sket store innovative fremskridt – også når det kommer til tandregulering. Dette betyder blandt andet, at man i dag kan vælge at få rettet tænderne med de usynlige Invisalign skinner. Invisalign fungerer på den måde, at man hos tandlægen får målt sit tandsæt. Herefter laver tandlægen så et usynligt sæt skinner, som er formet præcis efter tænderne og som kan tages ud og ind efter behov. Tandskinnerne ligner stort set en klassisk tandbeskytter – med den store forskel, at tandskinnerne former og retter tænderne en lille smule.

 

Invisalign tandskinner skal bæres cirka 22 timer i døgnet. Det vil altså sige, at du stort set kun skal tage dem ud, når du skal spise eller drikke syreholdige drikke. Efter 14 dage med ét sæt skinner, skifter du så til det næste. Skinnerne vil være formet således, at dine tænder hele tiden rykker sig en lille smule. Justeringen er dog så minimal, at du faktisk sjældent vil opleve, at du kan mærke, at tandreguleringen er i gang. For det meste vil tandregulering med Invisalign skinner dermed foregå som en totalt usynlig proces, både for dig selv og andre. Skinnerne kan nemlig hverken mærkes eller ses.