Få nogle gode sidste år på arbejdsmarkedet

Ældre med rollator

Nærmer de sidste år af dit arbejdsliv sig, men vil du gerne forsætte med at arbejde? Der er ting, du kan gøre for at sikre, at dine sidste år på arbejdsmarkedet bliver så gode som muligt. Et godt sted at starte er ved at vide, hvem der egentlig har ansvaret for arbejdsmarkedet og forholdene på det. En anden ting, du kan gøre, er at sikre, at du ikke belaster dig selv for meget i din fritid. Læs mere om dette nedenfor.

Hvem har ansvaret for arbejdsmarkedet?

I Danmark har vi en mangeårig tradition for at prioritere gode forhold på arbejdsmarkedet, og vi har instanser, som har ansvar for at sikre, at de love og regler, der gælder på området, bliver overholdt. Der er selvfølgelig flere instanser, der direkte eller indirekte har ansvar for arbejdsmarkedet. Men en særlig nævneværdi instans er Arbejdstilsynet, som på forskellige måder kontrollerer virksomheder i Danmark og sikrer, at de arbejder sundheds- og sikkerhedsmæssigt ansvarligt. Har du spørgsmål om arbejdsmiljø, kan du kontakte Arbejdstilsynet og få hjælp. Oplever du problemer med din egen ansættelse, eller har du spørgsmål herom, er det din fagforening, du skal søge hjælp hos. Er du ikke allerede medlem af en fagforening, er det derfor en god idé at blive det, da de kan hjælpe dig til at få nogle gode sidste år på arbejdsmarkedet.

Undlad at belaste dig selv for meget i fritiden

Som ældre borger kan det fortsat være i arbejde være en berigelse, men det er ikke nogen hemmelighed, at det også kan være anstrengende. Har du et ønske om at fortsætte med at arbejde, og ønsker du i øvrigt at få nogle gode sidste år på arbejdsmarkedet, kan det derfor være en god idé at tænke i ikke at anstrenge dig for meget i fritiden. Det kan være, du skal gentænke nogle af de rutiner, du har været vant til at følge. Det kan være i form af ting som at bestille dagligvarer hjem til hoveddøren i stedet for at tage ud og handle. Det er der i dag mange muligheder for at gøre, og selv grænsehandel Tyskland kan overstås online.

Der er ikke nogen skam i at måtte indrømme overfor sig selv, at kroppen ikke kan, som den plejede at kunne. Det er nærmere sundt at se realiteterne i øjnene, så du får så godt et liv som muligt.