En forholdsvis stor del af befolkningen går ikke på arbejde hver dag. Det kan der være mange grunde til. Arbejdsløshed er den mest oplagte, men i takt med at gennemsnitsalderen stiger, er der f.eks. til stadighed en større del af os, der går på pension.
Mange har dog stadig brug for at være aktive og have noget at tage sig til, og her kommer hobbyer ind i billedet. Mulighederne er uendelige, og det handler egentlig bare om at finde noget, du synes er sjovt og meningsfyldt.
Og kan det kombineres med en lille ekstraindtægt, skader det jo ikke. Pensioner og overførselsindkomster er jo ikke ligefrem guldgruber.
Insekt-opdræt som hobby
Hvis du ikke er til hækling, trædrejning eller glaskunst, kunne du måske overveje en lidt mere eksotisk hobby som f.eks. opdræt af insekter. Insekter er for alvor kommet på dagsordenen de senere år, og fremtidsforskerne forudser, at det kan blive en del af fremtidens fødevarer.
Så alene af den grund er det et spændende emne at eksperimentere med. Måske bliver det dig, der opfinder en spændende metode eller et remedie, der kan revolutionere fremtidens insektproduktion.
Allerede nu er der dog også et stort marked for insekter til foder. Mange holder f.eks. krybdyr, fugle eller andre eksotiske hobbydyr, som har brug for levende insekter i deres foderplan.
Fordelen ved insekter er, at de ikke fylder ret meget. Hvis du har plads til en reol eller to, kan du producere ganske store mængder.
Dubia-kakerlakker giver højere afkast
Hvis du sigter efter en ekstraindtægt, er dubia-kakerlakken nok det insekt, der har mest indtjeningspotentiale. Markedsprisen ligger i omegnen af 500-1000 kr/kg, og det er ikke svært at finde aftagere.
Ulempen ved dubia er dog, at de vokser langsomt, så hvis du starter for småt ud, kan det tage et år eller to, før du for alvor kan have en stor produktion kørende.
Tjek evt. vejledningen her, hvis du vil have en fornemmelse af, hvordan det foregår: https://insektorama.dk/pasningsvejledning-dubia-kakerlakker/
Melorme er super-nemme
Ud over at være mere alment kendte, er melorme nok også et af de insekter, der er allernemmest at opdrætte. Der er ikke de store penge i det, men melormene har andre kvaliteter: F.eks. er de er super snack til høns, akvariefisk og havens fugle.
Melorme er også et velegnet spise-insekt, så hvis du har lyst til at eksperimentere med konsum, er melormene det oplagte valg. På nettet er der masser af opskrifter til tilberedning af disse larver.
Andre muligheder
Der er selvfølgelig også en lang række andre insekter, der kan opdrættes i det små derhjemme. Kig eksempelvis på fårekyllinger eller græshopper, hvis du vil eksperimentere med insekter, der både kan sælges som foder og har potentiale som kulinariske guldklumper i madlavningen.