Hvordan man måler blodtryk derhjemme: En guide til blodtryksmåler

Hvis du er en af de mange mennesker, der lider af højt blodtryk, undrer du dig måske over, hvordan man måler blodtrykket derhjemme. Det er faktisk meget nemmere, end du tror! I denne artikel vil vi komme ind på de forskellige typer blodtryksmålere, der findes, og lære dig, hvordan du bruger dem korrekt. Vi vil også give nogle tips til, hvordan du kan bevare dit helbred og holde dit blodtryk under kontrol.

Den første type måler kaldes en håndledsblodtryksmåler. Den fungerer ved at placere din arm på en flad overflade og tage målinger fra den øverste, midterste eller nederste del af din underarm. Aflæsningen fortæller dig, om der er nogen variationer i trykmængden inden for hver sektion (det højere tal betyder mere tryk). Hvis du har gigt eller andre lidelser, som gør det svært at sidde i bestemte stillinger, så er det bedst at bruge blodtryksmåleren til håndleddet.

Den anden type måler kaldes en arm- eller overarmsblodtryksmåler. Denne anordning fastgøres til din overarm og måler trykket i din brachial arterie (den hovedarterie, der forsyner din arm med blod). Denne type monitor er mere præcis end blodtryksmåleren til håndleddet, men kan være lidt ubehagelig for nogle mennesker. Et eksempel på en blodtryksmåler til overarmen, som kan kraftigt anbefales er Beurer BM 81 blodtryksmåler, som er en helt ny model fra tyske Beurer.

Den sidste type måler kaldes en fingerblodtryksmåler. Dette apparat sidder på din pegefinger og måler trykket i din arteria radialis (den hovedarterie, der forsyner hånden med blod). Fordelen ved denne type måler er at den er meget lille og bærbar, og at den kan bruges af folk i alle aldre.

Ulempen ved fingermonitorer er, at de ikke er lige så nøjagtige som arm- eller overarmsmonitorer.

Nu hvor du kender til de forskellige typer blodtryksmålere, der findes, skal vi lære dig, hvordan du bruger dem korrekt!

Når du bruger en håndledsblodtryksmåler, skal du sørge for at placere din arm på en flad overflade med hånden hængende ned langs siden. Manchetten skal sidde tæt omkring din overarm (lige under albuen). Pak ikke manchetten for stramt – den skal føles behagelig, når den er oppustet. når manchetten er på plads, skal du trykke på startknappen og vente, indtil aflæsningen stabiliserer sig. Registrer det tal, der vises på skærmen. Når du bruger en arm- eller overarmsmonitor, skal du sørge for at placere manchetten midt på din overarm. Stroppen skal sidde godt fast, men ikke for stramt. Når du er klar til at foretage en aflæsning, skal du trykke på startknappen og vente på, at aflæsningen stabiliserer sig. Registrer det tal, der vises på skærmen

Hvis du bruger en fingermonitor, skal du sørge for, at din hånd har stuetemperatur og er fri for lotion eller creme, før du foretager en aflæsning. Placer din pegefinger i monitoren og tryk nedad, indtil du mærker en puls (det kan være nødvendigt at bruge et vist tryk). Tryk på startknappen, og vent, indtil aflæsningen stabiliserer sig. Registrer det tal, der vises på skærmen.

Nu hvor du ved, hvordan du bruger en blodtryksmåler, så lad os give dig nogle tips om, hvordan du kan bevare dit helbred og holde dit blodtryk under kontrol

  • Hvis du er overvægtig eller fed, skal du forsøge at tabe dig gradvist over tid. En sund kost og regelmæssig motion er den bedste måde at opnå dette på.
  • Hvis du ryger, skal du holde op med at ryge! Rygning er en af de største risikofaktorer for højt blodtryk.
  • Reducer dit saltindtag, og spis masser af frisk frugt og grøntsager.
  • Begræns dit alkoholforbrug. For meget alkohol kan øge dit blodtryk betydeligt.
  • Hold dig hydreret ved at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen.
  • Få regelmæssige kontrolbesøg hos din læge – han/hun vil kunne fortælle, om dit blodtryk er inden for normale grænser eller ej.

Følger du ovennævnte råd er du godt på vej til at give din krop de bedste muligheder for ikke at få kroniske livsstils sygdomme.