Lev bedre med din atrieflimren

Oftest kan man ikke finde noget ”mønster” i hvornår, og i hvilke situationer, man får episoder med hjerteflimmer / atrieflimren. Der er dog visse sammenhænge, hvor der statistisk  er en øget forekomst af hjerteflimren. Disse gennemgås i det følgende.

 

Overvægt

Flere undersøgelser, har vist, at atrieflimren forekommer hyppigere hos overvægtige end hos personer med normal vægt. Om man er overvægtig vurderes ved at udregne det såkaldte ”body-mass-indeks” – BMI. Man kan beregne ens BMI ud ved at tage vægt i kilogram og dividere ens højde i meter op i vægten 2 gange. Vejer du 82 kg og er 1,75 m høj så er dit BMI 82:1,75 = 46 Derefter dividerer du en gang til med din højde i meter: 46,86:1,75 = 27 Det svarer til en let overvægt. Har du normalvægt er BMI højst = 25. Vægttab medfører reduktion i forekomsten af hjerteflimmer / atrieflimren. Og fører til bedre resultat af såvel ablationsbehandling som medicinsk behandling for hjerteflimmer. Hvis du er overvægtig kan et vægttab efter ablationsbehandling betyde op til hele 5 gange bedre resultat af ablationsbehandlingen.

 

Obstruktiv søvnapnø

Obstruktiv søvnapnø er b en tilstand, hvor man ofte holder lange pauser i vejrtrækningen under søvn. Derefter genoptage man typisk vejrtrækningen i dybe gisp. Dette ofte kombineret med en klar tendens til kraftig snorken. Man kan diagnosticere obstruktiv søvnapnø med diverse måleapparatur. Men ofte kan din ægtefælle stille diagnosen ret klart – det er nemlig hende eller ham, der venter om natten på, at du igen trækker vejret efter din lange pause. Hvis du har obstruktiv søvnapnø, har du øget risiko for hjerteflimmer / atrieflimren. Den gode nyhed ar at obstruktiv søvnapnø kan behandles. Ofte er det effektivt at behandle med en søvnmaske, hvor man udånder mod et lettere modtryk.

 

Forhøjet blodtryk

 

Hvis du har for hæjt blodtryk, er din risiko for hjerteflimmer øget hele 4-6 gange. Der det vigtigt at få blodtrykket normaliseret. Det kræver som regel medicinsk behandling. Hvis et forhøjet blodtryk behandles effektivt bliver resultatet af ablationsbehandling og medicinsk behandling for atrieflimren bedre.

 

Alkohol

 

Der er flere undersøgelser der viser, at en daglig indtagelse af to genstande eller mere øger risiko for at udvikle atrieflimren / hjerteflimmer. Der er ikke nogen sikker sammenhæng mellem mindre mængder alkoholindtagelse – f.eks. et til to glas vin et par gange per uge og hjerteflimmer.

 

 

Fysisk aktivitet og sport

Både de, der er meget lidt aktive og de der er allermest aktive har faktisk en øget risiko for hjerteflimmer. Moderat aktivitet er derimod godt. Moderat fysisk aktivitet medfører mindre risiko for at få hjerteflimmer

 

Kost og kosttilskud

Der kan findes mange opslag på nettet om forskellige positive effekter af diverse kost- og mineraltilskud. Der er dog desværre noget, der har kunnet vise sig at have reel effekt, når det er blevet undersøgt systematisk i større videnskabelige studier.

 

Læs mere om ovenstående forhold på www.rytmedoktor.dk