Pleje af ældre og livskvalitet

Igennem de seneste mange år har ældreplejen i Danmark været udskældt. Mange syntes ikke, og med god grund, at kommunerne lander over prioritere ældresektoren tilstrækkeligt. Over flere gange og med kortere eller længere intervaller har det været dokumenteret, hvordan ældre bliver forsømt både med mad, badning, rengøring og generelt pasning. Altså ting i det daglige som egentlig er fundamentet for en god livskvalitet, trods man har nået en vis alder.

Ældre mennesker har stadig brug for både pleje og omsorg for ellers mister de livsglæden præcist som alle andre. Derfor er den personlige pleje også vigtig, det er jo naturligt at når vi er velsoigneret og dufter dejligt, så bliver ens selvtilfredsstillelse også større. En god gave kan derfor sagtens være parfume til ældre mennesker også selvom de er kommet på plejehjem, der er jo stadig fester og højtider på et plejehjem og hvem vil ikke gerne være skøn at se og dufte til, når man er til fest?

En af de meget velkendte og gode parfumer igennem tiden, som mange ældre har kendt fra deres unge år er duftene fra Yves Saint Laurent. Disse parfumer til kvinder og mænd har været på markedet i mange år, og derfor kender mange ældre de lækre dufte fra deres egen ungdom.
YSL som de hedder i dag efter fusion med Gucci brandet, er kendt for dufte som både Rive Gauche og deres Opium serier. Men trods at modehuset blev skabt tilbage i 1960 er de absolut fulgt med tiden og skaber i dag også nutidige noter til ungdommen.

Mange ældre husker især tingene fra deres egne ung år, og nogle har til tider svære ved at huske de ting som skete for kort tid siden. Det er netop disse minder der holder gange i hjernen og her kan en velkendt parfume jo hjælpe til. Det kan jo ske, at en velkendt Yves Saint Laurent parfume minder én om, den første forelskelse, de unge dage med gode fester eller dengang man fik børn. Dufte har det med at sætte sig som en badge hos folk, især hvis personer har brugt den samme ikoniske duft igennem længere perioder i livet.

Plejehjemmet kan skabe mere socialt liv

Mange ældre mennesker frygter plejehjemmet, og det er vel egentlig ganske forståeligt. Desværre bliver det ofte forbundet med ”det sidste stop” og med god grund. Men det er også værd at huske på, at en ordentligt plejehjem, sagtens kan skabe værdi og livsglæde for ældre mennesker. Såfremt en ældre borger ikke har let ved at komme rundt, og derfor bliver mere ”fastlåst” i sin egen bolig, så vil ens sociale omgang også risikere at dale. Her kan et plejehjem absolut skabe mere fleksibilitet for den ældre, og men sammenspisning, fælles aftener og fejring af højtider, vil på andre måder skabe noget socialt og derved også kunne højne en beboers livskvalitet.

Alt i alt skal man huske hinanden på, at livskvalitet handler om det som man har været glad for og opleve det igen. Igennem minder eller ved at gentage en succes, som en højtid kan være. Derfor kan både parfume, god mad eller traditioner være med til, at forlænge livsglæden hos ældre mennesker. Det hele handler om ikke at fjerne det sociale og dermed blive ensom.