Ældre kan få en bedre nattesøvn, når kroppen får støtte

En god nattesøvn er afgørende for livskvaliteten hos de ældre beboere på et plejehjem. Mange ældre sover desværre ikke særlig godt om natten. Det kan skyldes mange forskellige ting. Nogle gange er årsagen smerter, ubehag eller besvær med at finde en god sovestilling. Her kan det være en god hjælp at sove med en ergonomisk knæpude mellem knæene eller under fødderne.

Mange ældre oplever søvnproblemer

Mange ældre oplever søvnproblemer. Det kan skyldes mange forskellige faktorer. En af dem kan være, at de ikke er særligt fysisk aktive i løbet af dagen. Derfor vil der ikke på samme måde som hos fysisk aktive personer opstå en naturlig træthed om aftenen. Rent fysiologisk falder behovet for søvn også med alderen. Det er der ikke noget unormalt i, og det er helt naturligt.

Det kan også være, at nogle ældre her smerter, og at de derfor har svært ved at sove. Det kan være svært at falde i søvn, hvis det gør ondt et sted i kroppen. Mange ældre kan også opleve, at de har svært ved at finde en god hvileposition, hvor kroppen slapper af. Mange af disse problemer kan afhjælpes med den rigtige støtte til kroppen.

Med en knæpude bliver kroppen aflastet under søvnen

En ergonomisk knæpude er meget velegnet til ældre, som har ondt i ryggen eller lænden. Den aflaster ryggen under søvnen. Den er også god til ældre, der har svært ved at finde en god hvileposition.

Man kan lægge den dobbelte knæpude mellem knæene, inden man lægger sig til at sove. Det forhindrer knæene i at trykke mod hinanden. Samtidig bliver rygsøjlen og bækkenet udsat for mindre pres.

For de ældre beboere, der sover bedst på ryggen, kan man bruge en knæpude som støtte til deres ankler og underben. Benene bliver løftet en lille smule fra underlaget, hvilket øger blodcirkulationen. Når de ældre ligger med benene let løftede, mens de sover, vil det også have en gavnlig virkning mod hævede ben eller fødder.