Den ældre generation bliver mere digitale

Vi kender plejehjem og ældreboliger som noget, hvor man snakker om minderne fra barndommen – måske den tid man havde under anden verdens krig for mere end 70 år siden.

Her bliver der drukket kaffe, spist småkager og spillet kort – præcis som man gjorde dengang tilbage i 40’erne og 50’erne. Ting man har gjort hele livet og noget som man altid har sat pris på.

Men med den digitale udvikling skabes der også et behov hos den ældre generation for at tænke digitale løsninger ind, når man skal skabe en god hverdag. Mange har i dag kontakt med deres slægtninge (børn, børnebørn og oldebørn) via Facebook, hvor de følger med i deres hverdag ved hjælp af de billeder og videoer, de løbende ligger op. Så smartphones og ipads vil være noget vi i stigende grad ser flytte ind, når der kommer nye beboere på plejehjemmene.

Det giver blandt andet kommunerne og de private aktører den udfordring at der skal være en ordentlig internetforbindelse på plejehjemmene. Ja, hvem havde tænkt det for bare 5 eller 10 år siden. At en hurtig internetforbindelse ville blive et krav?

Det har selvfølgelig været et krav igennem mange år fra medarbejdernes side, for deres hverdag er i stigende grad blevet digitaliseret. Det er alt fra deres administrations- og økonomisystemer til deres tidsregistrering og arbejdsplaner.

Men nu bliver det også vigtigt at der er god internet nede på de enkelte værelser. Også fordi den ældre generation allerede er vant til at bruge internettet til både informationssøgning eller når de skal se TV. For mange ved godt, at det i dag er en mulighed. Man behøver ikke et stort fjernsyn og en dyr tv-pakke for at se sine yndlingsprogrammer eller hvis man ønsker at gense Matador.

Mange ældre er også i dag selv vant til at bestille tid hos deres behandler eller læge, når de skal tilses eller til genoptræning. Det er blevet normalt at de selv betjener sig og dermed kommer udsigten til at skulle på plejehjem også længere væk, når en pensionist i stigende grad selv sørger for hverdagen. De bestiller for eksempel selv mad og indkøb via de muligheder vi i dag kender det fra internettet og med hjælp fra kaldeanlæg, faldsikring og robotter vil man i stigende grad sikre, at folk kan blive længere i deres private hjem og ikke nødvendigvis bliver nød til at komme på plejehjem.

Men der er én ting, som den digitale udvikling ikke kan give – menneskelig kontakt. Og med tiden bliver det mere vigtigt at have mennesker at snakke med end at tjekke vejret på sin mobil. Den menneskelige kontakt kan vi aldrig erstatte af en computer.