Gyngestolen som forbedrer hverdagen for demente 

Munin-gyngestolen har gjort en stor forskel på de danske plejehjem, fordi de ikke kun er afslappende, men også fordi de er sansestimulerende og stiller de behov, som de demente har i deres hverdag. Stolen er nyskabende og har med dens lækre håndværk og look indskrevet sig i mange plejehjem, fordi de forbedrer hverdagen, men også fordi de giver et æstetisk flot look, som skaber glæde. 

Afskærmning skaber ro 

Stolen er designet på den måde, at den har afskærmning hele vejen op langs siderne, så man faktisk ender med at befinde sig i sin helt egen verden. Dermed skaber det ro, hos særligt demente, fordi de dermed kan gå ind i deres egen rolige verden, hvor ingen andre kan være. Derfor imødekommer designet de samfundsrelevante behov, som der opstår hos brugerne. Munin-stolen er udviklet i forbindelse med mange års forskning, som alle har påvist, at rum og design kan være med til at fremme livskvaliteten samt helingsprocesser hos dem, som virkelig har behov for, at netop disse to ting spiller sammen. For hvis ikke de gør, så falder livsglæden og lysten. 

Behovet for Munin-stolen var voksende på de danske plejehjem, fordi mange af beboerne enten var lamme eller var beboerne, som led af demens, som derfor havde behov for en roligere dagligdag. Ved de beboere, som led fysiske handikap, krævede det en særlig stol, som kunne blive tilpasset deres behov og samtidig være et møbel, som gav komfort og velvære i hverdagen. Munin-stolen kunne nemt kombinere netop dette behov på plejehjemmene, fordi den var særlig, komfortabel og stillede behovene hos beboerne. Nu er der flere beboere, som ikke ved, hvordan de nogensinde skal leve uden eller hvordan de overhovedet kom igennem hverdagen førhen – før de fik en Munin stol. 

Beroligende bevægelser hjælper mod Alzheimers 

Foruden afskærmningen er en af de helt særlige ting ved Munin-stolen, at den har en beroligende effekt, fordi den kan gynge. Dette viser sig særligt at have en stor effekt på folk, som har funktionsnedsættelser, såsom fx Alzheimers. De gyngende bevægelser og afskærmningen er en kombination, som stimulerer sanserne og indbringer gynge terapi i hverdagen uden at man nærmest bemærker det. 

Derfor kan man trygt læne sig tilbage i stolen, sætte fødderne op på fodskamlen, som også har samme gyngende effekt og mærke, hvordan kroppen lader sig omslutte af stolen. Samtidig vil man hurtigt kunne mærke, hvordan roen indfinder sig og man bliver helt afslappet. Sidder man blot 20-30 minutter i stolen, aktiverer vuggebevægelserne de naturlige afspændingsprocesser i kroppen, mens den vugger frem og tilbage. Dette er en velkendt fornemmelse hos mange, som også giver beboerne en meget rolig hverdag. Faktisk kan de 20-30 minutter i stolen være nok til at angstdæmpende medicin kan udelades helt fra de beboerne, som har netop det behov. Stolen er med til at stimulere sanserne, fordi stolen påvirker følesansen, muskel- og ledsansen. Når disse sanser bliver stimuleret, får hjernen besked om, at kroppen skal slappe af. Samtidig sendes der også signaler rundt i kroppen, om hvor kroppen får til og hvor den 

  

afgrænses. På den måde får man kontrol over ens krop og dette giver en tryghedsfølelse samtidig med at det beroliger. Dette har derfor en positiv effekt på særligt folk med Alzheimers, fordi deres sanser er svækkede. Derfor er det vigtigt, at sanseindtrykkene får lov til at lægge sig og bliver bearbejdet på trods af de udfordringer, som de kan møde i deres hverdag. 

Stilfuld og stimulerende 

Munin-stolen er hjemlig, fordi den ikke blot er et institutionelt og teknisk møbel, men fordi den forener komfort og æstetisk i dens stilfulde udtryk. Møbler skal nemlig ikke kun være funktionelle, men også æstetiske, så beboerne på plejehjemmene ikke føler, at de også har pæne møbler stående fremme, som ikke skriger af funktionalitet og behovet for dem. Dette bliver derfor kombineret i Munin-stolen, fordi den både er æstetisk flot, komfortabel og stimulerende. Stolen er også designet til at give den bedst tænkelige komfort, når man sidder i den. Derfor får de danske plejehjem med Munin-stolen kombineret alt det, som forøger livskvaliteten hos de mennesker, som har kognitive vanskeligheder, men også til de mennesker, som lider af demens, Alzheimers og fysiske nedsættelser. Derfor er Munin-stolen en stol, som er kommet for at blive på de danske plejehjem, hvor de er fremtidens gyngestole. Se stolen i ”funktion” lige her