Den ældre generation falder for falske mails

Selv om internettet har eksisteret i mange år efterhånden, så bliver der stadigvæk sendt en del spam, phishing og generelt falske mails. Mange spørger, hvorfor personerne bag overhovedet gør det, men hvis man blot får én procent til at bide på, så er der mange penge at tjene.

I denne artikel kigger vi på, hvordan man kan spotte falske emails, hvorfor de sendes, og hvad man kan gøre for ikke at modtage dem i fremtiden.

Derfor modtager du falske emails

Du har helt sikkert modtaget en email, der udgiver sig for at være fra Amazon eller lignende. Her skriver de, at der er blevet placeret en falsk ordre fra din konto, og den bliver leveret til en adresse, du ikke kender. I bunden er der et link eller et telefonnummer du skal ringe til for at annullere transaktionen. Det lyder vel meget fint, men det er det ikke.

 

Når du trykker på linket kommer du sandsynligvis ind på en falsk hjemmeside, og hvis du indtaster dine oplysninger herinde, så kan de blive brugt til alt muligt. Du skal derfor passe meget på, når du klikker på links i emails.

 

Hvis du ringer til telefonnummeret, så bliver du mødt af en person, der udgiver sig for at være fra den pågældende virksomhed. De prøver at lokke dig til at installere et program, hvorefter de tager kontrolleren over din computer. Visse personer bliver også bedt om at logge ind på netbank, fordi de angiveligt skulle modtage en refundering – dette passer ikke, og du skal aldrig logge ind på netbank, hvis en anden person har kontrollen over din computer.

 

Søger man på Youtube, finder man hurtigt ud af, hvordan disse emails fungerer, hvem der står bag, og hvordan de tjener penge. Efter digitalevalutaer er blevet opfundet, er det igen blevet attraktivt for folk at svindle online, hvorfor mange falske hjemmesider nu omhandler kryptovaluta – herunder Bitcoin og Ethereum.

Sådan beskytter du dig selv mod falske mails

Du kan i princippet ikke stoppe afsenderen fra at sende dig flere emails, med mindre du blokerer afsenderen. Dette er dog ikke særlig effektivt, da de altid skifter email-adresse. Du bør i stedet være meget opmærksom, når du modtager en email. Antag altid at den er falsk, indtil det modsatte er bekræftet.

 

Er der et link i mailen, bør du i stedet gå ind på den officielle hjemmeside og logge ind der. Det kan virke som en uskyldig email, men det er oftest her, de fleste falder i fælden. Det er i sig selv ikke farligt at klikke på links i emails, men hvad man foretager sig herefter kan være farligt – meget farligt.

 

Konklusionen er derfor, at du ikke bør stole på emails. Hvis nogen vil have fat i dig, sender de dig nok et brev i e-boks eller i din postkasse.