Derfor er det vigtigt at få en masse søvn

Vi ved alle at søvn er vigtigt, men har du nogensinde tænkt over hvorfor det er vigtigt?

Søvn er ikke bare en pause eller en passiv tilstand. Mens du sover sker der en del vigtige processer i din krop, som gør at du kan føle dig ovenpå igen næste dag. Søvn er lige så vigtig for at trives og bevare et sundt sind, som sund kost og motion.

 

Her er nogle af de ting som søvn er godt for:

 

Vækst og heling:

I vågen tilstand så bruges kroppen og den slidtage skal hele og genopbygges. Når du sover så hjælper det din krop med at regenerere og hele muskler, organer, dit væv og cellerne i kroppen. Det er især vigtigt for børn, men også voksne.

 

Immunforsvar:

Når du sover dannes der cytokiner, som er en slags signalproteiner i kroppen. De spiller en vigtig rolle i dit immunforsvar og hvis niveauerne ikke er tilstrækkelige, så kan du gøre at du svækker dit immunforsvar og dermed ikke er så god til at kunne modstå almindelige sygdomme såsom forkølelse og influenza.

Hjernefunktion:

Mens du sover, så fjernes der faktisk affaldsstoffer fra hjernen. Søvn virker som en slags vaskemaskine via det glymfatiske system. Hvis din søvn er for kort eller af dårlig kvalitet, vil det gøre at du ophober affaldsstoffer i hjernen og det kan øge risikoen for demens. Ting der kan påvirke det glymfatiske system i hjernen er alder, søvnkvalitet, misbrug, depression, hjerte-kar-sygdomme, inaktivitet, søvnapnø, fedme og en dårlig døgnrytme.

Er der for mange af disse faktorer i spil, så vil hjernen ikke kunne rense ordentligt ud om natten og affaldsstofferne vil over tid ophobe sig i hjernen i stedet for.

 

Sund vægt:

Søvn påvirker din fornemmelse af sult og mæthed. Forskning viser at jo mindre søvn jo lavere niveau er der af mæthedshormonet i leptin i kroppen. Jo mindre søvn, jo mere danner du af sult hormonet ghrelin, som vil give dig lyst til kulhydrat- og fedtrige måltider, der kan være med til at øge din vægt i negativ retning. Desuden øger manglende søvn dine stresshormoner, der generelt gør at du har lyst til at spise mere.

 

Mere stabilt  blodsukker:

Ved at sove nok, vil du også hjælpe din blodsukkerbalance. Mangel på søvn har vist at det øger blodsukkerniveauerne og øger risikoen for diabetes.

 

Hvis du har svært ved at sove, så gør det her:

 

Hvis du har svært ved at sove, så kan der være forskellige årsager til dette, så hvis det har stået på i længere tid, er det en god ide at kontakte sin læge.

 

Sådan fremmer du den gode søvn

 

Hvis du er typen der kan lide at hænge foran computeren, mobilen eller tv’et, så er det en god ide at lukke for disse apparater 2 timer inden sengetid. Det blå lys fra disse apparater er nemlig med til at hæmme dit søvnhormon melatonin.

Det kan også være en god ide at undgå at drikke opkvikkende drikke såsom kaffe eller cola i løbet af eftermiddagen.

Og ja så elsker kroppen regelmæssighed. Gå gerne i seng på samme tidspunkt hver dag. Den bedste søvn fås mellem kl 22 og 02. Så sørg for at gå i seng i ordentlig tid.

 

Hvis du er stresset så kan en af måderne også være at tage dybe vejrtrækninger så der kommer ro på din krop og dit sind. Når du slapper af vil det være lettere at kunne få en god nats søvn.

 

En anden måde at få ro i kroppen på, kan være via en kropsterapeut. Her vil behandlingen løsne op i spændte muskler og dermed fortælle din krop at det er ok at slappe og gå til hvile. Dit nervesystem vil komme i ro og dermed vil stresshormonerne dale i din krop.