Hold dig i gang – selv når du bliver ældre

Når det kommer sundhed, så er sundhedsmyndighederne heldigvis blevet bedre til, at guide befolkningen. Vi er blevet bedre til, at opdage sygdomme tidligere og vi er blevet markant bedre til, at behandle de sygdomme vi end måtte finde ligeså.

Levealderen er øget markant de seneste årtier og vi har det overordnet set bedre end nogensinde. Det er dog sådan, at når vi bliver ældre – så falder vi lidt af på den, så at sige. Man skal holde sig igang og ikke se passivt til er argumentet. Alderen er noget vi ikke kan stoppe, men derfor behøver vi jo ikke, at se blindt til mens tiden indhenter os.

Hvad er værd, at arbejde på?

Der er den fysiske del og så er der den mentale del. Den fysiske del inkluderer jo motion, udstrækninger og ordentlig kost. Den mentale del er det som vi kalder for hjernegymnastik. Det er videnskabeligt bevist, at hjernegymnastik kan forebygge demens med ufatteligt mange procenter.

Hvad er hjernegymnastik?

Hjernegymnastik betyder egentlig blot at bruge hjernen. Lad os tage et eksempel som en rebus. En rebus består af billeder, bogstaver, tal og ord. Du skal så ud fra de hints du får finde ud af hvad der egentlig står. Det kunne f.eks være et billede af en sok minus(-) so. Så har du bogstavet k. Ved siden af står der plus(+) ost minus(-) st. Det giver dig bogstavet o og sætter du det sammen så får du ordet ko. Du har nu løst den pågældende rebus.

Hjernegymnastik kan også involvere kabaler. Lægger du f.eks en 7 kabale, så vil du skulle bruge din hjerne til, at få den til at gå op. Tænkespil generelt – sudoku, kryds og tværs, huskespil og andre spil der skal få dig til, at tænke dig om øger dine chancer for, at holde din hjerne godt i gang – selv op i dine ældre år.

Hvis du har nogle venner eller noget familie, så kan kortspil i form af bridge, west, hjerterfri eller skak også være en mulighed. Det giver dig muligheden for, at spille taktisk og klogt samtidig med, at du holder dit sociale velvære ved lige også.

Hvad så med den fysiske del?

Ak ja – vi alle ved, at motion er godt for os. Det behøver ikke at være styrketræning i to timer eller cardio i en time hver dag. Noget så simpelt og dejligt som en gåtur i skoven kan være med til, at bevare dit gode helbred. At få pulsen en smule op og få hjertet til, at arbejde lidt er alt sammen med til, at forbedre dit helbred.

Skulle du være i stand til, at cykle en tur på 30 minutter hver dag eller sågar løfte vægte i træningscenteret, så kan det kun anbefales, at gøre det.

Kosten er også vigtigt når det kommer til, at “holde sig i gang”

Det handler jo ikke kun om motion. Kosten spiller også ind når det kommer til velvære og sundhed. Det anbefales i skrivende stund at man spiser 600 gram frugt og grønt hver dag. Du kan holde dig opdateret ved, at søge efter “de 10 kostråd” – på den måde kan du holde dig opdateret. Sundhedsmyndighederne laver jo konstant research som de bruger i deres fremtidige råd. Det betyder altså, at kostrådene i ny og næ bliver opdateret.