Hvordan ser fremtidens økonomi ud?

Hvis du tilhører den ældre generation, er det fristende at tro, at du har set det hele. Tro om. Lige meget hvor gammel du er, livet er altid godt for nye overraskelser. Det gælder bare om at få øje på dem. Havde du nogensinde troet at hele Danmark ville lukke ned fra den ene dag til den anden, pga. en ukendt virus?

Har du lagt mærke til at den eksisterende økonomiske verdensorden faktisk ingen redskaber og svar har på, hvordan den nuværende krise kan takles?

Kapitalismen har indtil vider vist sig meget overlevelsesdygtig. Den har overlevet den Store Depression i 30’erne, anden verdenskrig, og snesevis af finanskriser. Men nu ser det ud som om den har løbet linen ud.

Cirkulær økonomi er et spørgsmål om overlevelse

Der er nogle indbyggede selvdestruktive elementer i kapitalismen. En af dem er, at for at fungere har den brug for en stadig voksende verdensbefolkning. Kapitalismen kan nemlig godt sammenlignes med et pyramidespil. Der skal være mange i bunden for at gøre få i toppen rig. Og hvis der ikke hele tiden kommer nye spillere tid, gå det hele i stå.

Men med en verdensbefolkning på over 8 milliarder er der nået et mætningspunkt: Naturen kan ikke klare flere mennesker. Vi har startet en global udryddelse af dyre- og planteliv, som ikke er set siden en asteroide udslettede dinosaurerne sammen med 90% af alt liv på jorden.

Vi skal genbruge og leje i fremfor eje

Derudover bliver mange resurser knappe: mineraler, metaller, drikkevand, fødevarer for kun at nævne nogle få. De menneskeskabte klimaforandringerne vil forværre alle disse kriser, ikke mindst de politiske og sociale. Og alt dette kan føres tilbage til det faktum at kapitalismen simpelthen ikke tager hensyn til andet end profitmaksimering. Det har fungeret i flere århundreder, men hvis vi vil have en fremtid, skal vi finde på noget nyt. Vi kan ikke fortsætte med at konsumere uden hensyn på natur, klima, økonomisk ulighed og social uretfærdighed. Noget skal se, men hvad?

Svaret ligger i det, der kaldes for cirkulær økonomi. Fremfor at konsumere skal vi bruge, bytte, genbruge. Vi skal ændre vores grundlæggende holdninger til materialismen. Vi skal dele og leje frem for eje.  Og hvorfor mon ikke? Leje af maskiner og leje af bil har vi haft længe. Men en cirkulær økonomi bygger på at du ikke kun kan leje maskiner, men stort set alt.

Deltag i deleøkonomien

De seneste år er der skudt flere og flere eksempler på en ny deleøkonomi frem. Et af dem er Leje-af.dk

Det er en leje-portal som du kan bruge når du leder efter at leje noget. Det er lige meget om det er leje af en bil, et stillads, leje af maskiner, værktøj, eller endda en sofa eller kunst til væggen. Alt hvad du i dag er vant til at eje vil du snart kunne leje. Dvs. du bruger det i en periode og så afleverer du det igen. Enten til at blive lejet ud på ny eller til at blive recirkuleret efter et vugge-til-vugge system. Vugge-til-vugge gør det af med konceptet ”affald”. Alt bliver genbrugt.