Sådan finder du smart gode pædagog vikarer i 2020

Udfordrende kan det være, når du i din institution står og øjeblikkeligt trænger til en pædagog vikar. Kan man finde en? Og i så fald, du kan, har personen så de ønskede kvalifikationer og værdier, som I prioriterer i jeres børnehave, skole eller vuggestue. Det er et dilemma og bekymring der opstår hos de offentlige institutioner såvel som for de private, når der er brug for udefrakommende assistance.

En vikar skal kende til børne – og plejeinstitutioners regelsæt

Pædagog vikarerne, der har været i længere tid i et form for børnehus eller plejecenter, sætter rammerne og en hvis tryghed for, de der skal passes og tages af, og resten af personalet. Det kan tydeligt mærkes, hvis et plejested, børnehus, vuggestue osv. har et fast hold af ansatte, der har været på arbejdspladsen i mange år. Der er nogle faste værdier og traditioner, samt en tillid og tryghed til at spørge hinanden til råds. Mange pædagoger finder det altafgørende, at de har deres kollegaer at spejle med og komme til. Her bliver tvivlen også sat til, om en ny vikar ville passe ind og håndterer personlige oplysninger lovligt.

Mange er på disse arbejdspladser nemlig bange for at have udtalt sig ulovligt i forhold til de personlige dataoplysninger om børnene eller de voksne med et handicap eller med andre specielle behov, der bor på et plejecenter. De finder så tryghed i, at de med deres kollegaer ved, at alt bliver inde for husets mure. Informationerne bliver jo oftest kun anvendt og diskuteret i forhold til opgaven i at give det specifikke barn den bedst mulige stimulering, læring og omsorg.

Mange vælger vikarer som de kender i forvejen

Mange tager kun vikarer inde, der er kendt af én eller nogen fra arbejdspladsen i forvejen. De mener nok, at der dermed er større sandsynlighed for, at personen lever op til forventningerne og ikke opfører sig ekstremt forkert, er større. Det er bare ikke altid retfærdigt at sortere de vikarer fra, som brændende inde i hjertet så gerne vil have et job som vikar og kun vil børnene og personalet alt godt.

På samme tid, er det også bare besværligt med en vikar. Personen er jo ikke på eller i arbejdspladsen for evigt. Og vigtigst skal personen jo kunne opfylde eller erstatte en ellers fraværende ansat, så arbejdspladsen stadigvæk levere den potentiel bedste serviceydelse.

Hvad de fleste søger i en vikar

De fleste vil have en vikar, der er helt sig selv og ægte. En som er lyttende, pålidelig og fleksibel ikke mindst. Det er enormt vigtig med en god og ærlig dialog mellem de fastansatte og vikaren. For ingen kan levere det bedst mulige stykke arbejde, hvis surhed, frustration eller nervøsitet fylder.

Hvis I kunne tænke jer på jeres arbejdsplads at have et udvalg af kompetente vikarer med solid erfaring, som til dagligt er beskæftiget med deres fag eller område, så tag endelig et kig på pædagogvikar.