Innovativt og sundt: Alle kan holde køkkenhave i vindueskarmen

Det er ikke nogen hemmelighed. Det moderne landbrug er designet til at producere mest muligt mad på kortest mulig tid. Det er sådan man tjener penge. Det betyder at vores fødevarer ikke dyrkes med tanke på at give forbrugerene den højest mulige næringsværdi. Af samme grund så er grøntsager fra det industrielle landbrug ikke så næringspakket som man måske går og tror. Ja selv økologiske varer hænger bagefter ifht. næringsværdi. Det er simpelthen fordi jorden er udpint og mikrobiologien i jorden er på overarbejde.

Men alle kan altså vælge at tage noget af kontrollen tilbage ved selv at dyrke nogle af dine egne grøntsager. Måske sidder du i en lejlighed eller måske på et værelse og tænker at du hverken har pladsen eller tiden. Men faktisk er det sådan at du kan komme i gang – og komme langt – med at give dig selv et vitamintilskud ved hjemmedyrkede grøntsager. Ok ikke mindst – få glæden og fornøjelsen af at se ting gro.

Har du nogen sinde hørt om mikrogrønt?

Måske ikke? Men mikrogrønt er små planter som befinder sig midt imellem spiringsstadiet og det stadie du kender som baby grønt. I præcis dette stadie så er de små planter på deres højeste rent ernæringsmæssigt. Og det er de fordi spiringen og groprocessen frem mod en moden plante er kickstartet med en masse næring, vitaminer og mineraler. Se det som en madpakke planten har med, indtil den har udviklet blade og rødder til at kunne klare sig selv.

Hvis du spiser planterne i dette stadie, ja så spiser du så at sige dens madpakke. Det er rent faktisk den aller hurtigste vej til at tilføre din kost en ordentligt skrald næring. Faktisk er blot en håndfuld mikrogrøntsager lige så sundt som en hel buket broccoli! Det er da værd at tænke over!

Og det fedeste af det hele…

Du skal blot bruge en vindueskarm, nogle frø, en bakke og så noget sol og vand, så er du i gang. Alle kan gøre det – uanset hvor meget eller lidt plads du har.

Vil du tage det skridtet videre og starte med urban farming?

Det er virkeligt en god ide, for det giver dig noget af kontrollen tilbage. Du kan starte med mikrogrønt og får du mod på mere, kan du begynde at dyrke svampe. Det er også utroligt nemt, kan gøres i din vindueskarm og giver dig næringsrige svampe af en langt højere kvalitet end dem du finder i butikkerne. Det kan gøres bare du har noget svampe mycilium, noget kaffegrums og en spand. Her kan du læse mere om dyrkning af svampe i kaffegrums.