Så meget kunne det offentlige spare på kontormaskiner

Det er meget oppe i tiden at kritisere det offentlige for at være for ineffektive. Måske med god grund. Skrækhistorierne har vi næsten alle hørt. Om penge der nærmest bogstaveligt smides ud af vinduet. Eller om en afdeling, som har bestilt en hel palle brevpapir hjem for 3 måneder senere at skulle have en ny portion grundet en ændring i logoet.

En af de store ulemper ved det offentlige system, når man snakker om indkøb er, at der skal laves et udbud på næsten alting. Idéen bag er jo sådan set god nok, men i praksis er det meget farligt, når man altid skal vælge den billigste løsning. For det kan i mange tilfælde ende med ikke at være den billigste i længden. Især hvis der er meget mere nedetid, administration, fejl og så videre på den løsning.

Besparelsen er lige om hjørnet

Hvis man virkeligt ville, kunne man bare indenfor kopimaskiner og dermed tilhørende print spare en formue, hvis man fik en god aftale på landsplan med et af de store og respekterede firmaer, som rent faktisk kunne løse den opgave. Et bud grebet ud af luften kunne være amerikanske Xerox der i forvejen leverer til både den amerikanske kongres og Det Hvide Hus. Mon ikke at de også kunne håndtere Jobcentret i Hvidovre og et plejehjem i Kerteminde.


Aarhus Universitet kan spare millioner om året

Det er ikke urealistisk at antage at de fleste offentlige institutioner kan spare et par øre per A4 ark printet. Lad os gå med blot en enkelt øre i besparelse.
Det er svært at få nogle præcise tal fra det offentlige, men Aarhus Universitet har selv lagt frem hvor meget papir de køber for om året. Hvilket er cirka 1,8 millioner kroner.
De køber naturligvis hjem i paller. På hver palle er der 48 kasser papir, som hver indeholder 2.500 ark. Det vil sige én palle papir er 120.000 ark A4 papir.

Hvis man tager et gennemsnit af 80g og 120g papir, koster hver ark cirka 1,2 øre.
Med et samlet indkøb på 1,8 millioner kroner pr. år svarer det til at Aarhus Universitet bruger omkring 150 millioner A4 ark om året. Hvilket svarer til over 1.250 paller papir.
Hvis Aarhus Universitet sparede bare ÉN øre pr. printet ark, ville det om året være en besparelse på 1.500.000 kroner svarende til 4 fuldtids underviseres løn.

Og så siges det at der ikke kan spares hos det offentlige. Flere virksomheder har sparet adskillige tusinde kroner på at gå over til en aftale med f.eks. Xerox kopimaskiner. Det er ganske tankevækkende – især fordi at ovenstående jo kun er én offentlig institution. Forestil dig, hvad det kunne blive til på landsplan…